Kort na de Tweede Wereldoorlog bestonden er in België weinig voorzieningen voor gepensioneerden. Met name de pensioenwetgeving vertoonde grote hiaten. De sociale bescherming van senioren en gepensioneerden liet danig te wensen over en ook op het vlak van vrijetijdsbesteding hadden ouderen weinig mogelijkheden. Vanuit de christelijke arbeidersbeweging groeide stilaan het besef dat het middenveld ook voor deze steeds groeiende bevolkingsgroep, een sociaal-culturele werking moest uitbouwen. 

De KBG ontstond en groeide aanvankelijk binnen de schoot van de Christelijke Mutualiteit (CM). Met name in Gent werd de eerste seniorenwerking uitgebouwd in 1945. Die zou sociale actie voeren en druk uitoefenen bij politici om de pensioenrechten en sociale bescherming van ouderen in wetgeving te gieten. De basis voor de Katholieke Bond van Gepensioneerden was gelegd. Al snel ontstonden ook in andere steden en gemeenten lokale groepen en kende de KBG een explosieve groei in Vlaanderen. Daarbij kon de beweging van bij het begin rekenen op de inzet van honderden en later duizenden vrijwilligers. 

Op 21 december 1956 werden de lokale groepen dan verenigd in de Kristelijke Beweging van Gepensioneerden, kortweg KBG. Deze vereniging steunde haar werking op twee pijlers: de belangenbehartiging van de gepensioneerden en de sociaal-culturele werking.

De belangenbehartiging
Aanvankelijk legde de belangenbehartiging grote nadruk op een verbeterd wettelijk pensioenstelsel. Tot op de dag van vandaag is dit een actueel strijdpunt van OKRA. Sinds de jaren 90 ijverde de KBG voor de invoering van een zorgverzekering die er dan  uiteindelijk ook kwam in 2000 onder Mieke Vogels, de Vlaamse minister van Welzijn.
De sociaal-culturele pijler
Vanaf zijn ontstaan bouwde de KBG een belangrijke sociaal-culturele werking uit met een aanbod aan vrijetijdsactiviteiten voor senioren. Dat aanbod is in 50 jaar tijd sterk geëvolueerd. Van de traditionele kaartavonden, koffietafels en crea-activiteiten verruimden de activiteiten in de jaren zeventig en 80 naar vakanties, excursies en cursussen. In de jaren 90 kenden vooral de taalcursussen een grote groei. Vandaag de dag ligt de nadruk onder meer op computercursussen en sport, naast het traditionele vrijetijds- en vormingsaanbod.

KBG wordt OKRA

20 april 2006. Twee keer deed de KBG het Antwerps Sportpaleis vollopen, waar de rijke geschiedenis van de KBG letterlijk in de spots werd gezet. In aanwezigheid van 10.000 enthousiaste leden werd de geschiedenis van de KBG met streepjes video en getuigenissen ontvouwd. Het werd een show met een pléiade van Vlaamse vedetten die het historisch overzicht met een gevarieerde korf Vlaamse schlagers kleurden. 

Gedurende vijftig jaar toonde de KBG zich een dynamische en slagkrachtige organisatie. Door alle veranderingen en vernieuwingen heen bleef de KBG trouw aan haar oorspronkelijk leidmotief: een beweging zijn van, voor en door gepensioneerden.

De sociaal-culturele vereniging KBG vierde zo haar vijftigste verjaardag. Op het eind van de show volgde als apotheose de bekendmaking van de nieuwe naam van de vereniging. Het ietwat archaïsche KBG werd ingeruild voor OKRA, gepensioneerden werden senioren.

Wat betekent OKRA?

OKRA staat als trefpunt 55+ voor:

Open = openheid en ontmoeting,
Kristelijk = bron van inspiratie en motivatie,
Respectvol = voor alle ouderen en andere generaties
Actief = actief in het leven staan en actie voeren voor rechtmatige ouderenbelangen.

De naamsverandering ging gepaard met een nieuw imago en een inhoudelijke koerswijziging. Vanaf 2006 wil OKRA ook de groeiende groep jongere senioren aanspreken, die tot nu toe minder vlot de weg naar de beweging vonden. Die ‘jonge senioren’ zijn, sinds de uitbreiding van het brugpensioen in de 1980, steeds talrijker geworden. De 55-plusser staat vandaag veel actiever in het leven dan vroeger. Hij doet aan sport, reist en heeft oog voor een gezonde levensstijl. Bovendien is hij veel beter opgeleid dan de bejaarde van 50 jaar geleden. 

Ondertussen is OKRA ook een autonome organisatie geworden, weliswaar nog altijd onder de vleugels van de CM. De beweging blijft zich propageren als christelijk (in de naam met k gespeld om historische redenen), maar stelt zich wel expliciet open voor leden met een andere levensbeschouwing. OKRA is uitgegroeid tot de grootste seniorenbeweging van Vlaanderen. 

OKRA gaat Europees

Samen met 11 andere Europese ouderenverenigingen is OKRA lid van het AGE Platform Europe. AGE Platform Europe werd in januari 2001 opgericht na een discussieproces over hoe de samenwerking tussen ouderenorganisaties op EU-niveau kan worden verbeterd en versterkt. Het lidmaatschap staat open voor Europese, nationale en regionale organisaties, en voor zowel organisaties van ouderen als organisaties voor ouderen. Ouderenorganisaties hebben de meerderheid van de stemmen in onze besluitvormingsorganen. Het lidmaatschap staat alleen open voor organisaties zonder winstoogmerk. AGE Platform Europe wordt gefinancierd door subsidies van de Europese Unie, lidmaatschapsgelden en donaties. 

Het is een platform van seniorenverenigingen dat als gesprekspartner met de Europese Commissie fungeert. Belangrijk thema daar is de harmonisering van de verschillende pensioenstelsels in de Europese Unie.

OKRA anno 2024

OKRA is de grootste vereniging voor senioren in Vlaanderen en Brussel.
OKRA is geïnspireerd door het christelijke zingevingverhaal. We hebben aandacht voor levensbeschouwelijke vragen in dialoog met alle andere zingevingverhalen.
OKRA is een beweging die jouw stem laat horen daar waar er beslissingen genomen worden en actie onderneemt voor een duurzame, zorgzame, solidaire, inclusieve en waardevolle samenleving, met een plaats voor senioren
OKRA is een open vereniging van, voor en door actieve 55-plussers.
OKRA is synoniem voor beweging, ontspanning, cultuur, ontmoeting,…met leeftijdsgenoten.

Bij OKRA voelt elke senior zich thuis!

Views: 21